κατεβάστε την επιστολή σε μορφή pdf

Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2021

Αξιότιμη
Κυρία Μαρία Θεοδωρίδου
Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Κοιν. 1. Αξιότιμο κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
2. Αξιότιμη κυρία Μίνα Γκάγκα
Πρόεδρο ΚΕΣΥ
3. Αξιότιμο κύριο Θάνο Δημόπουλο
Πρόεδρο Ογκολογικής Επιτροπής ΚΕΣΥ
4. Αξιότιμη κυρία Μαρία Παγώνη
Πρόεδρο Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας
5. Αξιότιμο κύριο Ιωάννη Μπουκοβίνα
Πρόεδρο Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID19 & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
H Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό ως μέθοδο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου covid-19 και των συνεπειών της στην κοινωνία και την χώρα μας, μαζί με τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από την μόλυνση.

Ωστόσο, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό εμβολίων διαφορετικής επιστημονικής προσέγγισης και δράσης και την έλλειψη ικανού αριθμού μελετών σχετικά με την επίδραση που αυτά θα έχουν στους ασθενείς με ενεργή νόσο σε θεραπεία, σε άτομα που έχουν τελειώσει την θεραπεία τους και δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί πενταετία από το τέλος της, καθώς σε άτομα με εμπειρία καρκίνου και μακρόχρονη επιβίωση πέραν των 10 ετών, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη ανακοίνωση συγκεκριμένων συστάσεων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αιτείται την κατά προτεραιότητα ένταξη των ογκολογικών ασθενών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που πρόκειται να ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη λοίμωξη covid-19, δεδομένου ότι υπάγονται στις υψηλού κινδύνου νόσησης ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου, αποτελεί μία σύνθετη, μακροχρόνια και πολύπλοκη διεπιστημονική διαδικασία, στην οποία οι ασθενείς επιβάλλεται να βρίσκονται συχνά σε επαφή με διάφορες δομές υγείας και υποβάλλονται σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών και διαγνωστικών επιλογών, οι οποίες δυνατόν να προκαλέσουν παρενέργειες και συνήθως ανοσοκαταστολή. Παράλληλα αρκετές φορές παρατηρείται επιβάρυνση από συνοσηρότητες και επιπλοκές, όπως ο αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων, οι οποίες καθιστούν τους συγκεκριμένους ασθενείς ιδιαίτερα ευάλωτους στον ιό Sars Cov2, ενώ η πιθανή μόλυνσή τους, έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί δυσμενώς και να προκαλέσει βαριά νόσηση που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον με δεδομένο το γεγονός ότι οι οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από την ESMO, αναφέρουν σαφή διαφοροποίηση στον εμβολιασμό με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα εμβόλια, παρακαλούμε να προβείτε στην έκδοση σαφών οδηγιών για τον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών αλλά και των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, καθώς λόγω των πολλών και διαφορετικών τύπων καρκίνου είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν γενικές κατευθύνσεις προς όλους. Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος υποτροπών της νόσου και η αξιολόγησή τους, οφείλουν να αποτελούν ένα εκ των συνυπολογιζόμενων κριτηρίων .

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ενταχθεί στον εμβολιαστικό προγραμματισμό, ότι για τους ασθενείς με καρκίνο απαιτείται ευελιξία σχετικά με το χρόνο εμβολιασμού, δεδομένου ότι, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής εμβολιασμού για κάθε ασθενή, είναι σε άμεση συνάρτηση της θεραπείας που λαμβάνει και πρέπει να ορίζεται αποκλειστικά από το θεράποντα ιατρό τους.

Επί πλέον θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προσωπική ενημέρωση όλων των ιατρών ογκολογικών ειδικοτήτων, καθώς και των παθολόγων και γενικών γιατρών, για τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ώστε η πληροφόρηση να είναι ακριβής και αποτελεσματική.

Είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον ενημέρωση και διευκρινήσεις

Με εκτίμηση
Καίτη Αποστολίδου
Πρόεδρος


Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο