Εμβολιασμός

Η ΕΛΛΟΚ συγκεντρώνει έγκυρες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, για να υποστηρίξει τα μέλη της, τους ασθενείς και την ογκολογική κοινότητα εν γένει. Λόγω της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, η ΕΛΛΟΚ θα ανανεώνει συχνά τη λίστα αυτή.

Διεθνής ομάδα  γιατρών από 29 χώρες  παρέχει, συγκεντρωμένες σε ένα κείμενο, οδηγίες εμβολιασμού COVID-19 για ασθενείς με καρκίνο.

Συντονιστής της μελέτης ο Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας Ντέιβιντ Μάουρι, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Ελλάδα

Οι οδηγίες εκτός από Ελληνικά είναι διαθέσιμες σε 28 γλώσσες εδώ.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό Covid-19 για ογκολογικούς ασθενείς

Οι ασθενείς με καρκίνο συστήνεται να εμβολιαστούν ανεξάρτητα

α) εάν έχουν ενεργό καρκίνο,
β) το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας που λαμβάνουν,
γ) εάν είναι σε περίοδο παρακολούθησης μετά από αντικαρκινική θεραπεία,
δ) εάν είναι μετά από ενεργό καρκίνο, χωρίς ενεργό νόσο πλέον.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες συγκεκριμένες συστάσεις για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού Covid-19 και την προτεραιότητα σε ασθενείς με καρκίνο προτάθηκαν από διάφορα εθνικά και διεθνή ιδρύματα (ρωτήστε το γιατρό σας για τον χρόνο εμβολιασμού και τις λεπτομέρειες προτεραιότητας).

   1. Εάν έχετε ενεργό καρκίνο ή αιματολογική κακοήθεια που απαιτεί χημειοθεραπεία ή αν έχετε διαγνωστεί με συμπαγή όγκο τα τελευταία 5 χρόνια, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό Covid-19 ( ρωτήστε την ομάδα σας για τη συγκεκριμένη ομάδα κινδύνου που ανήκετε και την ανάγκη προτεραιότητας).
   2. Ο εμβολιασμός ενδείκνυται ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θεραπεία καρκίνου που λαμβάνετε (ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή άλλη ειδική βιολογική θεραπεία) ή εάν έχετε κάνει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Η αναμονή για εμβολιασμό δεν αποτελεί λόγο αναβολής ή καθυστέρησης της θεραπείας σας.– Συνιστάται ο εμβολιασμός πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας, όταν αυτό είναι εφικτό. Εάν λαμβάνετε ήδη χημειοθεραπεία, συνιστάται να κάνετε το εμβόλιο όταν τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων.– Εάν λαμβάνετε κυτταροτοξική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, ορισμένες αρχές προτείνουν ο εμβολιασμός να γίνει 15 ημέρες μετά τη θεραπεία και 7 ημέρες πριν από την επόμενη θεραπεία, όταν αφορά τρισεβδομαδιαία σχήματα. Εναλλακτικά, συνιστάται να πραγματοποιείται εμβολιασμός μεταξύ των κύκλων χημειοθεραπείας και μακριά από την περίοδο του ναδίρ (περίοδος χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων αίματος, συνήθως 7-14 ημέρες μετά τη θεραπεία, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη θεραπεία). Συνιστάται γενικά η θεραπεία να αποφεύγεται όταν αναμένονται παρενέργειες εμβολίου.– Για ασθενείς που πρόκειται να ολοκληρώσουν κυτταροτοξική θεραπεία, συνιστάται η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου μετά τη ολοκλήρωση της θεραπείας και την πάροδο της περιόδου ναδίρ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση λαμβάνεται μετά από συζήτηση, με τον γιατρό σας ή την ομάδα σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς.– Σε περίπτωση προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης, συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν από την επέμβαση. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την επέμβαση, με βέλτιστο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ζητήστε περαιτέρω συμβουλές από το γιατρό ή την ιατρική σας ομάδα.
   3. Εάν κάνατε α) αλλογενή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή β) θεραπεία που προκαλεί μείωση των κυττάρων Β, μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο μερικούς μήνες αργότερα, με την πολιτική και τις προτάσεις να είναι διαφορετικές μεταξύ παρόχων (ESMO, HCS, BSMO, DGHO, ASCO, ASH, UK Chemotherapy Board). Ρωτήστε το γιατρό σας τι ισχύει καλύτερα για εσάς. Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη προστασία μετά τον εμβολιασμό λόγω της θεραπείας τους. Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε σε αυτήν την υποομάδα ασθενών, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει.
   4. Ο εμβολιασμός δεν απαγορεύεται σε ασθενείς με προηγούμενη μόλυνση ή λοίμωξη Covid-19 μετά την πρώτη δόση εμβολίου και δεν είναι απαραίτητο να κάνετε test για μόλυνση Covid-19 πριν από τον εμβολιασμό, καθώς ακόμη και αν έχετε υποστεί Covid-19 λοίμωξη στο παρελθόν, ο εμβολιασμός ενισχύει την ασφάλειά σας (ενισχύοντας τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος). Οι AIOM, COMU, CIPOMO, HESMO προτείνουν να γίνει 15 ημέρες μετά την πλήρη ανάρρωση από τη Covid-19 μόλυνση ή 1 μήνα μετά την έναρξη της λοίμωξης.

   Οι ASCO, CDC προτείνουν να γίνει έως και 6 εβδομάδες (42 ημέρες) μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε περίπτωση μόλυνσης μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού.
   Εάν έχετε λάβει θεραπεία αντισωμάτων ως μέρος της θεραπείας νόσου Covid-19, μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά από τουλάχιστον 90 ημέρες.

   Αντενδείξεις για τον εμβολιασμό

   Οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό είναι οι ίδιες που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.
   1) Ο εμβολιασμός ΔΕΝ ενδείκνυται σε εσάς εάν έχετε αντενδείξεις στο εμβόλιο ή σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο συστατικό των εμβολίων SARS – CoV 2, όπως σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
   2) Εάν είχατε στο παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε άλλα εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα ή έχετε συγκεκριμένους τύπους αλλεργίας, συζητήστε το με έναν γιατρό, καθώς η καθοδήγηση μπορεί να διαφέρει. Επιπλέον, είναι γενικά αποδεκτό ότι εάν έχετε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης / αναφυλαξίας σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή, συνιστάται να μην λάβετε το εμβόλιο Pfizer. Συζητήστε το με έναν γιατρό, καθώς η καθοδήγηση μπορεί να διαφέρει μεταξύ διαφορετικές εθνικές αρχές και ιατρικούς παρόχους.

   Εάν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη χορήγηση εμβολίου, πιθανότατα δεν θα σας δοθεί η δεύτερη δόση. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η πολιτική εμβολιασμού μπορεί να διαφέρει σε διαφορετικές χώρες, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Όσον αφορά το εμβόλιο AstraZeneca, ασθενείς με ιστορικό αναφυλαξίας ή αγγειοοιδήματος αποκλείστηκαν από κλινικές δοκιμές.

   Δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολιασμού Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις με θεραπείες καρκίνου, οι πληροφορίες και η καθοδήγηση σχετικά με τον εμβολιασμό ασθενών με καρκίνο θα προκύψουν από την εμπειρία που θα ακολουθήσει ως αποτέλεσμα από τα προγράμματα εμβολιασμού της κάθε χώρας και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Όλες οι πληροφορίες είναι εμπειρικές και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η πανδημία Covid-19 θα είναι μακροχρόνια και περιλαμβάνει διαφορετικές φάσεις στο χρόνο.

  1. Βιβλιογραφία:

   1. Mauri D, Kamposioras K, Tolia M, Alongi F, Tzachanis D; International Oncology Panel and European Cancer Patient Coalition collaborators. Summary of international recommendations in 23 languages for patients with cancer during the COVID-19 pandemic. Lancet Oncol. 2020 Jun;21(6):759-760. doi: 10.1016/S1470-2045(20)30278-3. Epub 2020 May 13. PMID: 32410877; PMCID: PMC7220173.
   2. ASTRO-American Society for Radiation Oncology (ASTRO); 2021; COVID-19 Clinical Guidance -ASTRO Recommendation on COVID-19 Vaccination for Cancer Patients Receiving Radiation Therapy; https://www.astro.org/Daily-Practice/COVID-19-Recommendations-and-

   Information/Clinical-Guidance:

   1. ASH: https://www.hematology.org/covid-19/ash-astct-covid-19-and-vaccines
   2. ASCO: https://www.asco.org/asco-coronavirus-resources/covid-19-patient-care-information/covid-19-vaccine-patients-cancer
   3. CDC:https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/vacc-specific/covid-19.html
   4. AACR:https://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/early/2021/01/04/2159-8290.CD-20-1817.full-text.pdf
   5. ESMO:https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/covid-19-vaccination
   6. AIOM,COMU,CIPOMO: https://www.aiom.it/wp-content/uploads/2020/12/20201231_Vaccino_COVID_19_AIOM_CIPOMO_COMU_1.0.pdf
   7. BSMO: https://www.bsmo.be/news/bsmo-statements-on-covid-vaccination/
   8. Hungarian Society of Oncologists: hu, Országos Onkológiai Intézet-National Institute of Oncology https://onkol.hu/wp- content/uploads/2021/01/covidtaj_onkologiai_betegeknek20210108.pdf,   https://koronavirus.gov.hu
   9. FHI-Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/hvem-kan-fa-koronavaksine/
   10. HZJZ:https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/CDC_preporuke_prijevod_o_cijepljenju_protiv_COVID-19_za-klinicare.pdf
   11. DGHO: https://www.dgho.de/publikationen/stellungnahmen/gute-aerztliche-praxis/coronavirus/covid-19-vakzine-20210107.pdf
   12. PTO – Polish Cancer Society: (http://pto.med.pl/pto-chorzy-na-nowotwory-powinni-byc-uwzglednieni-priorytetowo-w-narodowym-programie-szczepien
   13. FACME – Spanish Federation of Scientific-Medical Societies, Spanish Medical Oncology Society (SEOM) and Spanish Radiation Oncology Society (SEOR): https://facme.es/covid-19/covid-19-documentos/, SEOM website (https://seom.org/vacunacion)
   14. HESMO: https://www.hesmo.gr/el/
   15. SWISS CONFEDERATION,DFI,CFV: https://www.infovac.ch/docs/public/coronavirus/covid-19-recommandation-pour-vaccins-arnm-120121.pdf
   16. Austria’s Bundesministerium, OAK, Onkopedia (DGHO, OeGHO, SSMO, SGHSSH): sozialministerium.atWww.aerztekammer.atWww.onkopedia.com
   17. UK Chemotherapy Board Member organisations(BOPA,ACP,UKONS, Royal college of Physicians, Royal college of Radiologists, Royal college of Pathologists): https://4bd2316d-e45d-4e90-96b5-431f1c12dd3e.filesusr.com/ugd/638ee8_bc24796daf974cfa830a432248401191.pdf, https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-the-green-book-chapter-14a, BSBMTCT-British Society of Blood and Marrow Transplantation & Cellular Therapy, Bloodcancer.org.uk, The European Society for Blood and Marrow Transplantation-EBMT
   18. Czech Oncology
    https://www.mou.cz/informace-k-ockovani-proti-covid-19-pro-pacienty/t5366, National Czech oncology guidelines:
    https://www.linkos.cz/lekar-a-multidisciplinarni-tym/personalizovana-onkologie/modra-kniha-cos/online-novelizace-dodatky/online-novelizace-modre-knihy-kapitola-39-vakcinace-doporuceni-pro-ockovani-prot/
    https://covid.gov.cz/situace/ockovani/informace-pro-osoby-s-chronickym-onemocnenim
   19. Slovenia’s Institute of Oncology: (https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/priporocila-za-cepljenje-proti-covid-19-onkoloskih-bolnikov), Slovenia’s National Institute of Public Heath:  https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/004-cepiva_gradivo_za_strokovno_javnost_29122020.pdf
   20. SBOC- The Brazilian Society of Clinical Oncology:https://sboc.org.br/guias-e-infograficos/item/2150-covid-19-vacinacao-de-pacientes-oncologicos
   21. Albanian Ministry of Health and Social Protection:
    https://shendetesia.gov.al/fushata-e-vaksinimit-shqiperia-buzeqesh/
    https://shendetesia.gov.al/vaksina-anti-covid/
   22. Mauri D, Tzachanis D, Valachis A, Kamposioras K, Tolia M, Dambrosio M, Zarkavelis G, Gkoura S, Gazouli I, De Lorenzo F, Apostolidis K. Behind the numbers and the panic of a viral pandemic: fixed restrictive oncology guidance may jeopardize patients’ survival. J BUON. 2020 May-Jun;25(3):1277-1280. PMID: 32862566.
   23. Kamposioras K, Mauri D, Papadimitriou K, Anthoney A, Hindi N, Petricevic B, Dambrosio M, Valachis A, Kountourakis P, Kopecky J, Kuhar CG, Popovic L, Chilingirova NP, Zarkavelis G, de Mello RA, Plavetić ND, Christopoulos C, Mostert B, Goffin JR, Tzachanis D, Saraireh HH, Ma F, Pavese I, Tolia M. Synthesis of Recommendations From 25 Countries and 31 Oncology Societies: How to Navigate Through Covid-19 Labyrinth. Front Oncol. 2020 Nov 19;10:575148. doi: 10.3389/fonc.2020.575148. PMID: 33330049; PMCID: PMC7711151.

Εμβολιάζονται τώρα:

– Πολίτες άνω των 60 ετών.
– Πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προτεραιοποίηση εδώ.
– Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Διαβάστε περισσότερα για την Προτεραιοποίηση εμβολιασμού κατά της Covid-19 εδώ.

Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας εδώ.

 


Είναι εφικτό μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο πεδίο Βεβαιώσεις/Πιστοποιητικά/Γνωματεύσεις και ακολούθως στην κατηγορία αίτηση/βεβαίωση για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων με τα εξής βήματα:

-αναζήτηση με ΑΜΚΑ
-επιβεβαίωση στοιχείων ασθενούς (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ κινητό και mail ασθενούς)
-επιλογή κατηγορίας, π.χ. Καρκίνος
-επιλογή διάγνωσης, π.χ. C50 (καρκίνος μαστού)
-επιλογή φαρμάκου (αναζήτηση με δραστική ουσία ή κωδικό φαρμάκου, υπάρχει και επιλογή για ακτινοθεραπεία)
-καταχώρηση

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση και τις σχετικές οδηγίες από ΗΔΙΚΑ.


κατεβάστε την επιστολή σε μορφή pdf

Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2021

Αξιότιμη

Κυρία Μαρία Θεοδωρίδου
Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

Κοιν.
1. Αξιότιμο κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
2. Αξιότιμη κυρία Μίνα Γκάγκα
Πρόεδρο Κ.Ε.Σ.Υ.
3. Αξίοτιμο κύριο Παναγιώτη Αρκουμανέα
Πρόεδρο ΕΟΔΥ

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 12 Φεβρουαρίου επιστολής μας σχετικά με την ανάγκη προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη νόσο covid19, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την άμεση αποδοχή του αιτήματός μας και την ταχεία ανταπόκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τρία ακόμη θέματα τα οποία έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία του εμβολιαστικού προγράμματος, αιτούμενοι τη μέριμνα και τις ενέργειές σας για την επίλυσή τους. Συγκεκριμένα :

 1. Υπάρχει ανάγκη μέριμνας για τον εμβολιασμό ασθενών που δε δύνανται να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Το γεγονός ότι δεν μετακινούνται εκτός της οικίας τους θεωρητικά μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης τους στον ιό. Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί χρησιμοποιούν υπηρεσίες φροντίδας και κατ’ οίκο υποστήριξης, οι οποίες προσφέρονται από άτομα, τα οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως προβλέπεται. Η δε βεβαρυμμένη υγεία τους, είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει, σε περίπτωση μόλυνσης, νοσηλευτική αντιμετώπιση. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ανάγκη μπορεί να καλυφθεί με την ένταξη των συγκεκριμένων ασθενών στο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό των τροφίμων στις διάφορες δομές υγείας, στις οποίες θα απαιτηθεί επίσκεψη ειδικών κλιμακίων. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο μία μερίδα ογκολογικών ασθενών, αλλά και άτομα που νοσούν από άλλες παθήσεις, όπως νευρολογικά νοσήματα, σοβαρές αναπηρίες και άλλες σύνθετες περιπτώσεις.
 1. Προτείνουμε να προστεθεί στο έντυπο που λαμβάνουν οι εμβολιαζόμενοι, ερώτηση με την οποία να ερωτάται ο πολίτης αν βρίσκεται σε θεραπεία για κάποιας μορφής καρκίνο, ώστε να έχουν οι ιατροί τη δυνατότητα να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ορθότητα την κάθε περίπτωση. Στο περιεχόμενο του σύντομου ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν οι πολίτες πριν τον εμβολιασμό και το οποίο προφανώς χρησιμοποιείται σε όλα τα εμβολιαστικά προγράμματα, δεν υπάρχει ερώτηση που να αναφέρεται ρητά στον καρκίνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αναφορά (βλ. «ανοσοεπάρκεια», «ανοσοτροποιητικά φάρμακα») σε λήψη φαρμάκων που πιθανόν να λαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο. Αυτό όμως δημιουργεί σύγχυση, καθώς τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν οι ασθενείς τον τύπο των φαρμάκων που λαμβάνουν ούτε μπορούν να γνωρίζουν τι αυτά προκαλούν στη λειτουργία του οργανισμού τους.
 1. Με δεδομένο ότι ξεκινά το επόμενο διάστημα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, στους οποίους εντάσσονται και οι ασθενείς με καρκίνο, εντοπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στον εντοπισμό και την ειδοποίηση των συγκεκριμένων ασθενών, καθώς δεν υπάρχει στη χώρα μας Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που θα διευκόλυνε τη διαδικασία. Προτείνουμε τη δημιουργία ξεχωριστής ροής εμβολιασμού, παράλληλα με την υπάρχουσα, η οποία θα αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και θα δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να επικοινωνούν είτε ψηφιακά είτε τηλεφωνικά οι ίδιοι για το κλείσιμο ραντεβού. Η χρήση του ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με μία υπεύθυνη δήλωση του πολίτη ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, πιστεύουμε ότι μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία.

Τέλος θέλουμε και πάλι να υπενθυμίσουμε την ανάγκη έκδοσης  σαφών οδηγιών για τον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών αλλά και των ασθενών με εμπειρία καρκίνου, καθώς λόγω των πολλών και διαφορετικών τύπων καρκίνου είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν γενικές κατευθύνσεις προς όλους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τις υποδείξεις – αναφορές που σημειώνει και η ESMO στις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει. Επιπλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι στατική, καθώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και τα νέα εμβόλια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο ορατό μέλλον, προοιωνίζουν νέες προσαρμογές που θα απαιτηθούν.

Είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον ενημέρωση και επιθυμούμε να συνδράμουμε εποικοδομητικά το έργο σας.

Με εκτίμηση

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος


κατεβάστε την επιστολή σε μορφή pdf

Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2021

Αξιότιμη
Κυρία Μαρία Θεοδωρίδου
Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Κοιν. 1. Αξιότιμο κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
2. Αξιότιμη κυρία Μίνα Γκάγκα
Πρόεδρο ΚΕΣΥ
3. Αξιότιμο κύριο Θάνο Δημόπουλο
Πρόεδρο Ογκολογικής Επιτροπής ΚΕΣΥ
4. Αξιότιμη κυρία Μαρία Παγώνη
Πρόεδρο Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας
5. Αξιότιμο κύριο Ιωάννη Μπουκοβίνα
Πρόεδρο Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID19 & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
H Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό ως μέθοδο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου covid-19 και των συνεπειών της στην κοινωνία και την χώρα μας, μαζί με τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από την μόλυνση.

Ωστόσο, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό εμβολίων διαφορετικής επιστημονικής προσέγγισης και δράσης και την έλλειψη ικανού αριθμού μελετών σχετικά με την επίδραση που αυτά θα έχουν στους ασθενείς με ενεργή νόσο σε θεραπεία, σε άτομα που έχουν τελειώσει την θεραπεία τους και δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί πενταετία από το τέλος της, καθώς σε άτομα με εμπειρία καρκίνου και μακρόχρονη επιβίωση πέραν των 10 ετών, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη ανακοίνωση συγκεκριμένων συστάσεων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αιτείται την κατά προτεραιότητα ένταξη των ογκολογικών ασθενών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που πρόκειται να ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη λοίμωξη covid-19, δεδομένου ότι υπάγονται στις υψηλού κινδύνου νόσησης ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου, αποτελεί μία σύνθετη, μακροχρόνια και πολύπλοκη διεπιστημονική διαδικασία, στην οποία οι ασθενείς επιβάλλεται να βρίσκονται συχνά σε επαφή με διάφορες δομές υγείας και υποβάλλονται σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών και διαγνωστικών επιλογών, οι οποίες δυνατόν να προκαλέσουν παρενέργειες και συνήθως ανοσοκαταστολή. Παράλληλα αρκετές φορές παρατηρείται επιβάρυνση από συνοσηρότητες και επιπλοκές, όπως ο αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων, οι οποίες καθιστούν τους συγκεκριμένους ασθενείς ιδιαίτερα ευάλωτους στον ιό Sars Cov2, ενώ η πιθανή μόλυνσή τους, έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί δυσμενώς και να προκαλέσει βαριά νόσηση που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον με δεδομένο το γεγονός ότι οι οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από την ESMO, αναφέρουν σαφή διαφοροποίηση στον εμβολιασμό με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα εμβόλια, παρακαλούμε να προβείτε στην έκδοση σαφών οδηγιών για τον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών αλλά και των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, καθώς λόγω των πολλών και διαφορετικών τύπων καρκίνου είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν γενικές κατευθύνσεις προς όλους. Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος υποτροπών της νόσου και η αξιολόγησή τους, οφείλουν να αποτελούν ένα εκ των συνυπολογιζόμενων κριτηρίων .

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ενταχθεί στον εμβολιαστικό προγραμματισμό, ότι για τους ασθενείς με καρκίνο απαιτείται ευελιξία σχετικά με το χρόνο εμβολιασμού, δεδομένου ότι, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής εμβολιασμού για κάθε ασθενή, είναι σε άμεση συνάρτηση της θεραπείας που λαμβάνει και πρέπει να ορίζεται αποκλειστικά από το θεράποντα ιατρό τους.

Επί πλέον θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την προσωπική ενημέρωση όλων των ιατρών ογκολογικών ειδικοτήτων, καθώς και των παθολόγων και γενικών γιατρών, για τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ώστε η πληροφόρηση να είναι ακριβής και αποτελεσματική.

Είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον ενημέρωση και διευκρινήσεις

Με εκτίμηση
Καίτη Αποστολίδου
Πρόεδρος


 

Οδηγίες για τον Εμβολιασμό Ασθενών με Αιματολογικά Νοσήματα έναντι του ιού SARS-COV-2

 12 Ιανουαρίου 2021

Μαρία Παγώνη
Ιωάννης Μπαλταδάκης
Ιωάννης Μπάτσης

Για το ΔΣ της ΕΑΕ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2021

Ι. Εισαγωγή
Σε μια εποχή που υπάρχει παγκόσμια αβεβαιότητα για την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2 και απορρύθμιση της κανονικότητας, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα..(διαβάστε περισσότερα)

Διαβάστε τις Οδηγίες  της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας για για τον Εμβολιασμό Ασθενών με Αιματολογικά Νοσήματα έναντι του ιού SARS-COV-2 στην ιστοσελίδα της


 

Οδηγίες Διαχείρισης Ασθενών με Συμπαγείς Όγκους σχετικά με τον Εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19

 19 Ιανουαρίου 2021

Οι αρχικές εγκριτικές μελέτες των εμβολίων mRNA δεν συμπεριέλαβαν ογκολογικούς ασθενείς, ωστόσο η διεθνής επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην ανάγκη οι ασθενείς αυτοί όχι μόνο να μην αποκλειστούν από τον προληπτικό εμβολιασμό, παρά τη σχετική έλλειψη βιβλιογραφικών δεδομένων, αλλά και να έχουν προτεραιότητα, διότι αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδα υψηλοτέρου κινδύνου νόσησης και ανάπτυξης επιπλοκών από COVID-19. Η ασφάλεια των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό μαζί με την ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση των ασθενών με συμπαγείς όγκους σε λοίμωξη με COVID-19, μας διαβεβαιώνει για  την ανάγκη εμβολιασμού τους κατ’ αναλογία με τις άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τονίζεται η ανάγκη διαχωρισμού σε υποομάδες και λεπτομερούς εκτίμησης της σχέσης κινδύνου/οφέλους κατά περίπτωση:

 • ασθενείς με ιστορικό καρκίνου και χωρίς ενεργό νόσο (cancer survivors): θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ο γενικός πληθυσμός
 • ασθενείς με ενεργό (μεταστατικό) καρκίνο χωρίς θεραπεία ή σε θεραπείες συντήρησης μη κυτταροτοξικές (πχ. ορμονοθεραπεία): δεν έχουν αντένδειξη για εμβολιασμό, εκτίμηση κατά περίπτωση. Σε περιπτώσεις λευκοπενίας, συστήνεται να προηγείται ανάλογος έλεγχος και εξατομικευμένη προσέγγιση
 • ασθενείς υπό μονοκλωνικά αντισώματα (π.χ. trastuzumab): δεν υπάρχουν δεδομένα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως παραπάνω, δεν έχουν αντένδειξη για εμβολιασμό
 • ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς τυροσινικής κινάσης: Δε φαίνεται να επηρεάζεται η ανοσιακή απόκριση και αντιμετωπίζονται όπως παραπάνω
 • ασθενείς υπό ακτινοθεραπεία: δεν υπάρχουν δεδομένα, ωστόσο πλην εξαιρέσεων, δε θα πρέπει να θεωρείται αντένδειξη για εμβολιασμό
 • ασθενείς υπό κυτταροτοξική χημειοθεραπεία: αναμένεται να έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση, αλλά δεν αποκλείονται από τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να ακολουθείται σε αυτούς τους ασθενείς η υπάρχουσα εμπειρία και τακτική του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη ως προς το χρονισμό του εμβολιασμού (~15 ημέρες μετά και ~7 ημέρες πριν τη χημειοθεραπεία στα σχήματα τριών εβδομάδων κοκ), καθώς και την εκτίμηση της απόκρισης με έλεγχο αντισωμάτων. Ανάλογος έλεγχος πιθανό να χρειάζεται και σε ασθενείς με παρατεταμένη λεμφοπενία υπό ή μετά από θεραπεία. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων παρουσιάζει ακόμη μεθοδολογικά προβλήματα
 • ασθενείς υπό ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου ανοσιακού κύκλου (immune checkpoint inhibitors): δεν υπάρχουν δεδομένα και είναι αναγκαίες ξεχωριστές μελέτες ή RWE (real world evidence). Ακολουθείται η υπάρχουσα εμπειρία του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, ενώ ως προς το χρονισμό θεωρείται μάλλον αποδεκτή η καθυστέρηση της δόσης για ολοκλήρωση προγράμματος εμβολιασμού
 • ασθενείς που μολύνθηκαν ή/και νόσησαν από SARS-CoV-2: επίσης δεν αποκλείονται από τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός (1η δόση) συστήνεται να απέχει τουλάχιστον 1 μήνα από τη μόλυνση και τουλάχιστον 15 ημέρες από την πλήρη ανάρρωση.

Επιπλέον τονίζεται η ανάγκη:

 • εκτίμησης υπολοίπων παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19 (ηλικία, συνοσηρότητα, είδος καρκίνου, γενική κατάσταση, κοκ)
 • ειδικής μέριμνας για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου για λοίμωξη με SARS-COVID-19 -εκτίμησης παραμέτρων όπως πρόσβαση στο εμβόλιο, είδος εμβολίου, επιδημιολογικό φορτίο περιοχής
 • εξατομίκευσης της απόφασης και στάθμισης του κινδύνου/οφέλους από τους θεράποντες με ενημέρωση και συζήτηση με τον ασθενή
 • εκτίμησης της δυνατότητας καθυστέρησης έναρξης της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας (σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς) για να προηγηθεί ο εμβολιασμός
 • συνέχισης αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας ειδικά για ασθενείς υπό ενεργό θεραπεία ή/και ανοσοκαταστολή ανεξάρτητα από ή και μετά τον εμβολιασμό
 • συνέχισης αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας αμέσως μετά τον εμβολιασμό για λόγους δημόσιας υγείας
 • καταβολής προσπάθειας εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ογκολογικών κέντρων

Τέλος συστήνεται ένθερμα η συλλογή και καταγραφή των δεδομένων εμβολιασμού των ογκολογικών ασθενών, με σκοπό τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων στον ογκολογικό πληθυσμό.

Βιβλιογραφία

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm695152e2.htm?s_cid=mm695152e2_w

ASCO/IDSA Webinar: The COVID-19 Vaccine & Patients with Cancer (17 Δεκ. 2020),  https://www.idsociety.org/multimedia/clinician-calls/ASCO-IDSA-webinar-the-covid-19-vaccine-and-patients-with-cancer/

ESMO statement, https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/covid-19-vaccination

AACR COVID-19 and Cancer Task force position paper, DOI: 10.1158/2159-8290.CD-20-1817

Sultan Abdul-Jawad, et al: Cancer Cell https://doi.org/10.1016/j.ccell.2021.01.001.

 

Διαβάστε τις Οδηγίες  της Ελληνικής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων για τον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών έναντι της Covid-19 στην ιστοσελίδα της


Διαβάστε τις συστάσεις της Eυρωπαϊκής Ερευνητικής Πρωτοβουλίας για το ΧΛΛ (ERIC) στην ιστοσελίδα της http://www.ericll.org/covid-19-vaccine-cll/ (στα αγγλικά)

Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που σχετίζονται με την έγκριση και τη διάθεση εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, η Eυρωπαϊκή Ερευνητική Πρωτοβουλία για το CLL (ERIC) θα ήθελε να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση των εμβολίων SARS-CoV-2 σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (CLL).

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια SARS-CoV-2 (covering mRNA, replication deficient and inactivated vaccine technologies) έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας με σπάνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα εγκεκριμένα ή πλησίον της έγκρισης εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 δεν ταξινομούνται ως εμβόλια εξασθενημένου ζωντανού ιού και επομένως μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια ακόμα και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, όπως είναι οι περισσότεροι ασθενείς με CLL, παρόλο που το επίπεδο προστασίας που επιτυγχάνεται μετά τον εμβολιασμό δεν έχει καθοριστεί .

Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής πορείας COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, και αναδρομικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι ασθενείς με CLL είναι πιο επιρρεπείς σε δυσμενή πορεία COVID-19 εάν νοσηλευτούν με σοβαρή νόσο.

Για αυτούς τους λόγους, η ERIC συνιστά εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 για ασθενείς με CLL.

Λόγω των πιθανών ανοσοκατασταλτικών ιδιοτήτων διαφορετικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του CLL, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον εμβολιασμό ασθενών που σκοπεύουν να λάβουν εμβόλιο SARS-CoV-2 (mRNA, replication deficient or inactivated) πριν από την έναρξη της θεραπείας, εκτός εάν μια καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας είναι κλινικά απαράδεκτη.


ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙ COVID-19 ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 15 Ιανουαρίου 2021

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα, τις κοινωνίες και τα κράτη. Η επιστημονική κοινότητα εξαρχής επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσούντων και κυρίως για την ανακάλυψη εμβολίου με σκοπό την όσο το δυνατό μαζικότερη ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Η ερευνητική προσπάθεια απέφερε καρπούς και παρασκευάστηκαν εμβόλια που θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά και ιδιαίτερα ασφαλή. Ήδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στη χώρα μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, ανταποκρινόμενη στις ερωτήσεις νοσούντων από καρκίνο και ατόμων με ιστορικό καρκίνου, διαμόρφωσε κάποιες απαντήσεις βασιζόμενη σε αντίστοιχες συστάσεις διεθνών ογκολογικών εταιρειών. Πρέπει να τονιστεί ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως είναι στην αρχή του και οι συστάσεις στηρίζονται στα έως αυτή τη στιγμή δεδομένα.

 

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19 λοίμωξη;

Ναι, και ως «καρκινοπαθείς ασθενείς» εννοούμε ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια που χρειάζονται χημειοθεραπεία ή ασθενείς με καρκίνο κάποιου συμπαγούς οργάνου στους οποίους η διάγνωση έχει γίνει στα τελευταία 5 χρόνια.

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς μπορεί να έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εάν προσβληθούν από COVID-19.

Γενικά οι καρκινοπαθείς ασθενείς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • Ασθενείς με «ενεργό νόσο» που υποβάλλονται σε θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.
 • Ογκολογικοί ασθενείς με «χρόνια νόσο» μετά τη συμπλήρωση της θεραπευτικής αγωγής και
 • Ασθενείς στη φάση της «επιβίωσης» που έχουν πιθανότατα ιαθεί από τον καρκίνο.

Ακόμη και οι ασθενείς της τρίτης κατηγορίας γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από ιογενείς λοιμώξεις.

Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο να κάνουν εμβόλιο COVID-19;

Ναι, προτρέπουμε τους καρκινοπαθείς να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο ασφαλές για ασθενείς με καρκίνο από ό, τι γι’ αυτούς που δεν έχουν καρκίνο. Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενούς να εμφανίσει σημαντικού βαθμού ανοσία και να μειώσουν μερικά από τα οφέλη του εμβολιασμού ή και να τροποποιήσουν τον τρόπο και τον χρόνο εμβολιασμού. Συνιστούμε οι ασθενείς με καρκίνο να συζητήσουν με τους ογκολόγους τους το θέμα του εμβολιασμού τους.

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Ναι, και πρέπει να προηγούνται στη σειρά εμβολιασμού ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τοποθετεί τους καρκινοπαθείς στη δεύτερη ομάδα προτεραιότητας εκτός εάν είναι ηλικιωμένοι, οπότε και κατατάσσονται σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Σημειώνουμε ότι ο καρκίνος σε ποσοστό άνω του 55% προσβάλλει άτομα άνω των 65 ετών. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, οι καρκινοπαθείς έρχονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.

Οι υγειονομικοί (ιατροί και νοσηλευτές) των ογκολογικών τμημάτων, έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Ναι, έχουν υψηλή προτεραιότητα ώστε να μην αποτελέσουν πηγή μετάδοσης στους ασθενείς τους.

Εξάλλου, είναι πιθανό σε δεύτερο στάδιο να προκριθεί ο εμβολιασμός και των φροντιστών των ανοσοκατασταλμένων καρκινοπαθών με στόχο την καλύτερη προστασία των ασθενών αυτών.

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς είναι σε θέση να αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό για COVID-19;

Ναι, αν και δεν έχουμε ακόμη ειδικές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα, η κοινή ιατρική εμπειρία μας κάνει αισιόδοξους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς με συμπαγείς κακοήθεις όγκους ενώ η ανταπόκριση σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ποικίλει και είναι μερικές φορές αμφίβολη. Ιδιαίτερα υπάρχει η μακρόχρονη θετική εμπειρία από τον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου. Ακόμη και εάν δεν αποκτήσουν πλήρη ανοσία, οι καρκινοπαθείς ασθενείς φαίνεται ότι θα έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι στον ιό μετά τον εμβολιασμό. Η διάρκεια και το επίπεδο της ανοσίας στους καρκινοπαθείς ασθενείς δεν είναι γνωστές και για τον λόγο αυτό τα γενικά μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκα, πλύσιμο χεριών) δεν σταματούν μέχρι τη λήξη της πανδημίας.

Οι καρκινοπαθείς ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα και καλύτερα μετά τον εμβολιασμό.

Πότε είναι προτιμότερο να γίνεται ο εμβολιασμός;

Ο εμβολιασμός ιδανικά πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας. Αν ο ασθενής έχει ήδη ξεκινήσει τα σχήματα χημειοθεραπείας o εμβολιασμός πρέπει να γίνεται με βάση τη συμβουλή του γιατρού του και οπωσδήποτε με μία χρονική απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον μίας εβδομάδος μετά το τέλος της χημειοθεραπείας και άλλο τόσο πριν την έναρξη του επόμενου κύκλου. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και ορμονικές θεραπείες (πχ. για καρκίνο μαστού, προστάτου, κλπ) μπορούν να εμβολιάζονται χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο. Ασθενείς με συμπαγείς όγκους που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία μπορούν να εμβολιάζονται κανονικά.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση και ασθενείς υπό επιθετική χημειοθεραπεία για λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες μπορούν να εμβολιαστούν μόνο μετά τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού ογκολόγου.

Εάν πρόκειται να χειρουργηθώ για καρκίνο, πότε να εμβολιαστώ;

Ιδανικά και εάν δεν πρόκειται για επείγουσα ογκολογική χειρουργική επέμβαση (πχ. αιμορραγία, ειλεός, περιτονίτιδα) ο εμβολιασμός συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την επέμβαση. Και αυτό διότι κάποιες από τις ελάχιστες παρενέργειες του εμβολιασμού, όπως πυρετός, ρίγος, εξάνθημα, κακουχία, καταβολή, κ.ά., θα μπορούσαν να αποδοθούν εσφαλμένα σε επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης. Το ίδιο συνιστάται άλλωστε και για τους ασθενείς οι οποίοι θα χειρουργηθούν για καλοήθεις χειρουργικές παθήσεις. Τα παραπάνω αφορούν και στις δύο δόσεις του εμβολίου καθώς ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση σε ποσοστό 15% των ασθενών, μπορεί να εμφανιστεί πυρετός διάρκειας συνήθως δύο ημερών. Οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν πρέπει να παίρνουν όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις αποφυγής προσβολής από τον κορωνοϊό πριν τον προγραμματισμό μη επειγουσών επεμβάσεων καθώς ο εμβολιασμός δεν εξασφαλίζει ανοσία πριν την παρέλευση 4 εβδομάδων. Τονίζεται ότι η λήψη γενικής αναισθησίας και το είδος της χειρουργικής επέμβασης δεν επηρεάζονται από τον εμβολιασμό.

Ποιο εμβόλιο να κάνω;

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna αποτελούν mRNA εμβόλια και δεν περιέχουν τμήματα ή αδρανοποιημένους κορωνοϊούς. Έχουν εγκριθεί για έκτακτη χρήση από Διεθνείς Οργανισμούς και έχουν και τα δύο παρόμοια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, αυτά είναι τα μόνα εγκεκριμένα εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Η επιλογή του τύπου του εμβολίου γίνεται από τις υγειονομικές αρχές με βάση τη διαθεσιμότητά τους.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Η ασφάλεια των εμβολίων έχει ελεγχθεί αυστηρά μέσω κλινικών δοκιμών και με ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλευτικές ομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα γνωστά και πιθανά οφέλη των εμβολίων υπερτερούν κατά πολύ των γνωστών και πιθανών βλαβών από τη μόλυνση με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19.

Το εμβόλιο θα επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου μου;

Όχι. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Μπορεί το εμβόλιο να αλληλοεπιδράσει με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη αλλά ακόμη συγκεντρώνονται στοιχεία ώστε να είμαστε βέβαιοι. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για κανένα από τα εμβόλια.

Εάν δεν κάνω εμβόλιο, διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο;

Ναι, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 από κάποιον που έχει εμβολιαστεί. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου ή τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλεστε, ενδέχεται επίσης να διατρέχετε κίνδυνο για μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας και σοβαρότερες επιπλοκές λόγω της ανοσοκαταστολής.

Εάν εμβολιαστώ, σταματώ να φορώ μάσκα;

Όχι, τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποστασιοποίησης θα τα κρατήσουμε και μετά τον εμβολιασμό και μέχρις ότου λήξει η πανδημία, για την προστασία τόσο τη δική μας όσο και των συνανθρώπων μας. Η χρήση της μάσκας, η διατήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών πρέπει αυστηρά να συνεχιστούν για μακρά χρονική περίοδο σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

 

ΠΗΓΕΣ

1.         COVID-19 vaccine and patients with cancer. ASCO, December 2020.

2.         Statements for vaccination against COVID-19 in patients with cancer. ESMO, December 2020.

3.         COVID-19 Vaccines and Cancer Patients: 4 Things to Know – Medscape – December 18, 2020.

4.         Guidance for surgeons and surgical teams managing vaccinated patients from the Surgical Royal Colleges of the United Kingdom, December 24, 2020

 

Διαβάστε τις Θέσεις  της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας για τον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών έναντι της Covid-19 στην ιστοσελίδα της


Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας (ESMO – European Society for Medical Oncology) δημοσίευσε δέκα δηλώσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων και προβληματισμών σχετικά με την ανοσοποίηση ασθενών με καρκίνο κατά του COVID-19.

Διαβάστε τις δηλώσεις της ESMO στα Αγγλικά

 


Αποφεύγουμε συγκεντρώσεις
Μένουμε σπίτι
Πλένουμε συχνά τα χέρια
Βήχουμε & φταρνιζόμαστε με προφύλαξη
Φοράμε μάσκα στις συγκεντρώσεις
Απολυμαίνουμε επιφάνειες
#ΜένουμεΑσφαλείς
#ΣτηρίζουμεΤουςΟγκολογικούςΑσθενείς