Ασθενείς και επισκέπτες οι οποίοι νοσούν (ή είναι κάτω από την ηλικία των 18) δεν πρέπει να επισκεφθούν το ογκολογικό κέντρο
Τηλεφωνήστε πριν επισκεφτείτε οποιοδήποτε Ογκολογικό κέντρο και ενημερώστε το γιατρό σας ή την ομάδα που σας παρακολουθεί:
● Εάν έχετε συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 όπως πυρετό ή βήχα
● Εάν έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες
● Εάν έχετε ταξιδέψει εκτός της χώρας σας ή σε περιοχές με επιπολασμό της νόσου COVID-19 εντός της χώρας σας.
Γιατροί και λοιπό προσωπικό που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στη διαχείριση ασθενών με COVID-19 θα συζητήσουν μαζί σας τα συμπτώματά σας και θα σας εξηγήσουν τι να κάνετε.
Θυμηθείτε ότι η ασφάλεια άλλων ασθενών και μελών του προσωπικού εξαρτάται από τη σωστή συμπεριφορά του ασθενή. Το ογκολογικό σας κέντρο θα σας είναι ευγνώμον.
Εάν είστε συμπτωματικός και έχετε ήδη φτάσει στο κέντρο:
● Αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας ή στο ιατρικό προσωπικό εάν έχετε συμπτώματα γρίπης (αποφύγετε την είσοδο σε χώρους θεραπείας και/ή στις αίθουσες αναμονής για αποφυγή διασποράς της νόσου)
● Βήχετε μέσα σε χαρτομάντηλο και εάν δεν έχετε καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με τον αγκώνα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, ζητήστε μάσκα και φορέστε τη.
Φτάνοντας στο νοσοκομείο
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο νοσοκομείο (για όσο διαρκεί το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19) συνιστούμε εσείς και ο συνοδός σας να φοράτε χειρουργικές μάσκες ανεξαρτήτως της ύπαρξης συμπτωμάτων.
Φυσικές επαφές
● Αποφύγετε άμεση επαφή ακόμη και με το γιατρό σας και το προσωπικό.
● Αποφύγετε τη σωματική επαφή όπως χαιρετισμοί με φιλιά αγκαλιές και χειραψίες.
● Κάντε το ίδιο με όλα τα άτομα που κυκλοφορούν στο νοσοκομείο.
● Σε οποιοδήποτε χώρο του νοσοκομείου οι ασθενείς θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας (2 μέτρα ) από άλλα άτομα.
Επισκέπτης ή συνοδός:
Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες.
● Αριθμός των επισκεπτών ή των συνοδών: Για την εγγύηση της ασφάλειας και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, μόνο ένας επισκέπτης ή συνοδός επιτρέπεται στο κτίριο κάθε φορά (ημερήσια νοσηλεία, εξωτερικά ιατρεία, κλινική νοσηλευόμενων ασθενών όπως και για επισκέψεις για χειρουργικές ή άλλες πράξεις).
● Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν για τους επισκέπτες ασθενών τελικού σταδίου , αλλά όχι σε περιοχές με ιδιαίτερο επιπολασμό της νόσου.
● Δώστε προσοχή στις τοπικές οδηγίες. Σε περιοχές με ιδιαίτερο επιπολασμό της νόσου οι ιατρικές αρχές αναμένεται να επιβάλλουν νέους κανονισμούς και μερικά νοσοκομεία δε θα επιτρέπουν καθόλου επισκέπτες/μέλη της οικογένειας να μένουν στην κλινική, στα βοηθητικά τμήματα, τις αίθουσες αναμονής και τους χώρους που χορηγείται η αντικαρκινική θεραπεία.
● Όταν είναι δυνατόν επισκεφτείτε το ογκολογικό κέντρο μόνοι σας για τη συνέχιση της θεραπείας σας.
● Η είσοδος επισκεπτών ή συνοδών στα τμήματα ακτινοθεραπείας θα πρέπει να απαγορεύεται.
● ΟΙ ασθενείς , οι επισκέπτες και οι συνοδοί θα πρέπει να παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο, στο χώρο της ογκολογικής κλινικής ή της ακτινοθεραπείας μόνο για όσο είναι απαραίτητο.
Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως απαραίτητες.
● Ασθενείς, επισκέπτες και συνοδοί πρέπει να πλένουν τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν διάλυμα αλκοόλης 70% πριν της είσοδο και κατά την έξοδο από δωμάτιο ασθενούς, εξεταστικό χώρο, ή άλλες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Τα αντισηπτικά χεριών θα είναι πιθανώς τοποθετημένα σε όλες τις εισόδους. Προγραμματίστε επιπλέον χρόνο για ραντεβού και επισκέψεις.
● Ασθενείς , επισκέπτες και συνοδοί θα πρέπει να μιλούν μπροστά από το προστατευτικό τζάμι ή το πλαστικό διαχωριστικό στους χώρους υποδοχής.
● Ενθαρρύνετε τους ασθενείς να μην φτάσουν πολύ νωρίς ώστε να αποφύγουν συναντήσεις και για να μειωθεί ο συνωστισμός στους χώρους αναμονής ( μπορούν να περιμένουν στο αυτοκίνητό τους).
Καφετέριες, κυλικεία , εστιατόρια
● Αποφύγετε πολυπληθείς χώρους μέσα στα νοσοκομεία (καφετέριες, κυλικεία , εστιατόρια) [SBOC]
● Σε αυτούς τους χώρους ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος ακόμη και εάν κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας (2 μέτρα) από άλλα άτομα.
● Οι υπηρεσίες πάρκινγκ θα πρέπει να περιοριστούν ( ή τουλάχιστο να τις αποφύγετε). Αποκλειστικά πάρκινγκ για ασθενείς και προσωπικό με πρόβλεψη για αναπηρικά αμαξίδια για τους ασθενείς σε ανάγκη θα πρέπει να είναι διαθέσιμα.
Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς
Με σκοπό την προστασία των ογκολογικών ασθενών που δεν έχουν τη λοίμωξη COVID-19 και για την ασφάλεια των θαλάμων, οι ασθενείς με λοίμωξη θα πρέπει να νοσηλεύονται ξεχωριστά από αυτούς που ίσως είναι σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση και από εκείνους που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Δε θα πρέπει να επιτρέπονται οι επισκέπτες, οι συνοδοί σε ασθενείς ύποπτους ή επιβεβαιωμένους για τη λοίμωξη COVID-19.
Για τους ασθενείς που δεν έχουν λοίμωξη COVID-19 είναι φρόνιμο να αποφεύγονται οι επισκέψεις, παρόλα αυτά η παρουσία ενός (1) μόνο επισκέπτη ή συνοδού μπορεί να επιτραπεί για περιορισμένο χρόνο και μετά από κατάλληλη άδεια.
Εκφράζοντας τις επιθυμίες σας για περίθαλψη
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι αρχές των νοσοκομείων μπορεί να απαγορέψουν πλήρως τις επισκέψεις ( ακόμη και για ασθενείς που δεν έχουν τη λοίμωξη COVID-19)
Θα πρέπει να σκεφτείτε σημαντικές ερωτήσεις και να τις συζητήσετε με τους δικούς σας και να τις καταγράψετε:
● Ποιο επίπεδο ποιότητας ζωής δεν είναι αποδεκτό από εμένα;
● Ποιοι είναι οι πιο βασικοί μου στόχοι εάν χειροτερέψει η κατάσταση της υγείας μου;
● Εάν δε μπορώ να μιλήσω, ποιο άτομο θα με εκπροσωπήσει;
● Ποιος δε θα εμπλακεί στις αποφάσεις που αφορούν εμένα;
● Θέλω να γίνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ) εάν σταματήσει η καρδιά μου,;
Δωρεά αίματος και μεταγγίσεις εν μέσω πανδημίας COVID-19
Μπορώ να κολλήσω τη λοίμωξη COVID-19 μέσω μετάγγισης αίματος;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι οι κορονοϊοί μεταδίδονται με τη μετάγγιση αίματος.
Διαδικασίες ελέγχου πριν από τη μετάγγιση έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τη δωρεά αίματος από άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Σε όλους τους δότες ζητείται να ελεγχθούν για συμπτώματα πριν προσέλθουν για τη δωρεά.
Παρόλα αυτά, επειδή είμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, τα στοιχεία αυτά βασίζονται μόνο στις παγκόσμιες παρατηρήσεις των τελευταίων τριών μηνών.
Μπορώ να γίνω δωρητής αίματος για να μάθω εάν έχω τη λοίμωξη COVID-19;
Can I donate blood to find out if I have COVID-19?
Όχι δε πρέπει να γίνετε δωρητές αίματος για να μάθετε εάν έχετε τη λοίμωξη COVID-19. Τα κέντρα αιμοδοσίας δεν είναι κέντρα ελέγχου για τον ιό.
Μπορώ να κολλήσω τον ιό εάν δώσω αίμα;
Όχι. Η αιμοδοσία είναι ασφαλής. Χρησιμοποιούνται νέες αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης που απορρίπτονται αμέσως μετά. Σε περίπτωση που έχετε ανάγκη μετάγγισης, οι συγγενείς σας, οι φίλοι σας και οι συνοδοί σας μπορούν με ασφάλεια να δώσουν αίμα.
Θέλω να μάθω περισσότερα για τη λοίμωξη COVID-19!!!
Λίστα πιθανών ερωτήσεων για τους παρόχους υγείας σας είναι διαθέσιμες στο: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections/questions-to-ask-about-coronavirus.html
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει τις τελευταίες πληροφορίες για τη λοίμωξη COVID-19 στην ιστοσελίδα του:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων και στις ακόλουθους διαδικτυακούς τόπους:
CDC (Center for Disease Control and Prevention)
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html
ACS (American Cancer Society) Coronavirus, COVID-19, and cancer
https://www.cancer.org/about-us/what-we-do/coronavirus-covid-19-and-cancer.html
ACS (American Cancer Society) Fight Cancer During COVID-19 |
https://www.cancer.org/involved/help-fight-cancer-from-home-during-covid-19.html