Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Ακολουθήστε τις οδηγίες των εθνικών αρχών της χώρας σας και των αρχών υγείας (ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας) .

Bασικά μέτρα πρόληψης: Δεδομένης της απουσίας συγκεκριμένης θεραπείας για τη λοίμωξη COVID-19, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2. H βασική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής και συμπεριφοράς.

Κατά το χρόνο σύνταξης αυτών των οδηγιών (10/4/2020), τα περιστατικά της λοίμωξης COVID-19 αυξάνονται ραγδαία. Παρόλο που οι οδηγίες αυτές είναι ιδιαίτερα περιοριστικές, δε συνιστάται να μειωθεί το επίπεδο επαγρύπνησης μέχρι να σημειωθεί σημαντική ύφεση της πανδημίας και να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή σας.

Μέτρα προσωπικής και περιβαλλοντικής υγιεινής.

Η σημασία των μέτρων υγιεινής έχει αναγνωριστεί από όλες τις έγκριτες επιστημονικές ογκολογικές εταιρίες.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

Προσωπική υγιεινή:

✔ Πλύντε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
✔ Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη μέχρι να μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (εάν είναι δυνατόν πρέπει να έχετε πάντα ένα αντισηπτικό χεριών μαζί σας).
✔ Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια , τη μύτη και το στόμα σας. Πλύντε πρώτα τα χέρια σας!
✔ Βήχετε και φταρνίζεστε σε ένα χαρτομάντηλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια αμέσως. Εναλλακτικά, εάν δεν έχετε χαρτομάντηλο και πρέπει να βήξετε ή να φταρνιστείτε, χρησιμοποιείστε τον αγκώνα σας. (Ποτέ τα χέρια σας!)
✔ Κατά τη διάρκεια λήψης αντικαρκινικής θεραπείας από του στόματος θυμηθείτε ότι η στοματική κοιλότητα είναι μία κύρια πηγή λοίμωξης, οπότε εκτός από την τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα.

Περιβαλλοντική υγιεινή:

✔ Καθαρίστε και κάνετε απολύμανση τακτικά σε αντικείμενα και επιφάνειες στο σπίτι (τα κοινά οικιακά καθαριστικά πανιά και σπρέι θα εξοντώσουν τον ιό) και στο γραφεία (χρησιμοποιείστε υγρά μαντηλάκια μιας χρήσεως και πετάξτε τα).
✔ Θυμηθείτε να καθαρίζετε σημεία που οι άνθρωποι ακουμπούν συχνά όπως τα πόμολα της πόρτας, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, καρέκλες, επιφάνειες τραπεζιών και διακόπτες (Όπως έχει αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες από μερικές ώρες έως αρκετές μέρες).
✔ Χειριστείτε όσο λιγότερα αντικείμενα και επιφάνειες μπορείτε σε οχήματα, καταστήματα, νοσοκομεία (κλειδιά, χερούλια, κουπαστές, μετρητά, μηχανήματα POS ή ATM στα καταστήματα ή τις τράπεζες).
✔ Πλύντε τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε.

Μεταβολές στη συμπεριφορά:

Καθώς η πανδημία κορυφώνεται και οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της λοίμωξης εξαρτάται από τα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης και τον έλεγχο του περιβάλλοντος. Συνεπώς, στην παρούσα φάση οι οδηγίες «Μένουμε Σπίτι» και «Αποφεύγουμε συγκέντρωση σε δημόσιους χώρους» συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Μείνετε σπίτι!!!…αποφύγετε συγκεντρώσεις ακόμη και στο σπίτι σας!!!
Ακολουθήστε την τακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης ακόμη και αν είστε καλά.

Οι ογκολογικοί ασθενείς οι οποίοι επί του παρόντος υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή έχει μεσολαβήσει μικρό χρονικό διάστημα από την τελευταία θεραπεία τους (ανοσοκατασταλτικές θεραπείες ή κορτικοειδή), οι ασθενείς που έχουν σημαντική συνοσηρότητα (αναπνευστικές, καρδιαγγειακές ή αυτοάνοσες παθήσεις), είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ακολουθήσουν τα μέτρα παραμονής στο σπίτι και κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημά τους μπορεί να έχει κατασταλεί από τις θεραπείες.

Αποφύγετε να βγαίνετε από το σπίτι εάν δεν είναι απαραίτητο.
Δε πρέπει να βγαίνετε από το σπίτι για να ψωνίστε αγαθά πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα ή για άσκηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες κατ΄οίκον παράδοσης από τα σούπερ μάρκετ ή να ζητήσετε από φίλους, συγγενείς ή γείτονες να κάνουν τα ψώνια σας ή να παραλάβουν τα φάρμακά σας. Πρέπει να τα αφήσουν έξω από την πόρτα σας.

Εάν δεν κάνετε θεραπείες και πρέπει να εργαστείτε, προσπαθήστε να εφαρμόσετε μεθόδους εργασίας από το σπίτι ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση (πηγαίνετε στη δουλειά μόνο αν δεν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι).

Χρησιμοποιείστε μεθόδους τηλε-ιατρικής και email, αντί για επίσκεψη στον ιατρό σας, όταν αυτό είναι δυνατόν. Εάν χρειάζεστε μία συνταγή για φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να σας τη γράψει ηλεκτρονικά ενώ εσείς μένετε σπίτι. Ενημερωθείτε για την άυλη συνταγογράφηση (https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/phakelos-ugeias/aule-suntagographese)

Κρατήστε επαφή με φίλους σας ηλεκτρονικά, εφαρμόστε την κοινωνική αποστασιοποίηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις στο σπίτι. Ενημερωθείτε για τις πλατφόρμες επικοινωνίας skype.com, zoom.com, what’s up, κ.ά.

Αυτή την περίοδο συστήνεται να μη καλείτε ή να δέχεστε επισκέπτες και φίλους στο σπίτι.
Προσοχή! Οι άνθρωποι που νοσούν από κορωνοϊό μπορεί να φαίνονται υγιείς!

Σε περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε έξω:
✔ Αποφύγετε δημόσιους χώρους, χώρους πυκνού συγχρωτισμού (κινηματογράφους, θέατρα, γιορτές, πλήθη)
✔ Αποφύγετε τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς (τρένο, λεωφορείο, μετρό, ταξί και μη ατομικά οχήματα)
✔ Στο φούρνο αγοράστε ψωμί ή άλλα είδη με μια τσάντα ή μια λαβή και ίσως είναι καλύτερα να πάρετε συσκευασμένα προϊόντα. Πλύνετε με wetex και κοινο καθαριστικό συσκευασίες πριν τις αποθηκεύσετε.
✔ Αποφύγετε τα ταξίδια!!!
✔ Αποφύγετε τις χειραψίες, τις αγκαλιές, τα φιλιά, ή το να κάθεστε ή να στέκεστε κοντά σε ανθρώπους, φίλους ή γνωστούς…κρατήστε μία απόσταση περίπου 2 μέτρα, ακόμη και όταν είστε σπίτι! (μέχρι να τελειώσει το ξέσπασμα της πανδημίας)
✔ Αποφύγετε να μοιράζεστε το φαγητό και τα σερβίτσια-μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και άλλα αντικείμενα εάν δεν έχουν πρώτα καθαριστεί επαρκώς.
✔ Αερίστε το σπίτι σας συχνά για να έχετε καθαρό αέρα.

Ειδικότερα αποφύγετε κάθε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (φτάρνισμα, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκά άλγη ή πυρετό) και μη μοιράζεστε τα προσωπικά σας αντικείμενα με αυτούς.

Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό με ή χωρίς συμπτώματα γρίπης.

Οι επιβιώσαντες από τον καρκίνο και οι ασθενείς που δε λαμβάνουν θεραπεία.

Αν είστε από τους επιβιώσαντες από τον καρκίνο, ή έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάσημα από την τελευταία θεραπεία σας, μπορεί να μη χρειάζεται να ακολουθήσετε τόσο αυστηρούς κανόνες, ειδικά αν δεν είστε ηλικιωμένοι, ή δεν είχατε υποβληθεί σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών και δεν έχετε άλλους λόγους για να έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να ρωτήστε τον θεράποντα γιατρό σας για τον κίνδυνο λοίμωξης και για πιθανά ειδικά μέτρα προφύλαξης που ενδείκνυνται στην περίπτωσή σας .

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όπως αυτή που ζούμε στην παρούσα φάση, πρέπει να δώσετε προσοχή στις οδηγίες των τοπικών αρχών, δεδομένου ότι μπορεί να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα (όπως αυστηρή επιβολή της παραμονής στο σπίτι και της απαγόρευσης συγκεντρώσεων) για τον έλεγχο της πανδημίας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υιοθετήσετε τα μέτρα προσωπικής και περιβαλλοντικής υγιεινής όπως και τους περισσότερους περιορισμούς κοινωνικής συμπεριφοράς (κοινωνική αποστασιοποίηση, συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγκεντρώσεων, διατήρηση καθαρών επιφανειών και απολύμανση αυτών, προσοχή ώστε να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας όταν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας).
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν χρειάζεσθε οδηγίες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποφύγετε μη αναγκαία ταξίδια στο εξωτερικό και κρουαζιέρες (ακόμη και αν επιτρέπονται στη χώρα σας) και μείνετε σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 και θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσής σας. Σημειώστε ότι σε μερικές χώρες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές για να πληροφορηθείτε για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβετε όταν επισκέπτεστε τη χώρα αυτή.

Η χρήση της μάσκας:

Αρχικά δεν υπήρχε σύσταση για χρήση μάσκας στο γενικό πληθυσμό ή στις ευπαθείς ομάδες εκτός από την περίπτωση που κάποιος νοσεί. Πολύ πρόσφατα όμως, η οδηγία τόσο από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. όσο και της Ευρώπης-ECDC συνιστά τη χρήση μάσκας ή προστατευτικού υφάσματος για την κάλυψη του προσώπου, όταν υπάρχει έκθεση σε χώρους με συνωστισμό ακόμα και αν τα άτομα είναι ασυμπτωματικά. Αυτό θα συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης του ιού από άτομα, που μπορεί να φέρουν τον ιό αλλά δε το γνωρίζουν.

Η ίδια οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται από τους ογκολογικούς ασθενείς.
Πρέπει να φοράτε μάσκα ή ένα προστατευτικό κάλυμμα του προσώπου όταν βρίσκεστε σε χώρους συνωστισμού ακόμη και αν είστε ασυμπτωματικοί.
Η χρήση της μάσκας στην κοινότητα θα πρέπει να θεωρείται ένα συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως υποκατάστατο των προστατευτικών μέτρων που έχουν αναφερθεί πιο πάνω.

Η χρήση της μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική όταν επισκέπτεστε ογκολογικό νοσοκομείο ή κλινική, τόσο για εσάς όσο και για το συνοδό σας.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η μη σωστή εφαρμογή της μάσκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μη σωστή τοποθέτηση της μάσκας ή σε συχνή επαφή των χεριών με το πρόσωπο (επειδή θολώνουν τα γυαλιά, λόγω κνησμού-φαγούρας, λόγω της αίσθηση για επανατοποθέτηση της μάσκας, λόγω συνεχούς αφαίρεσης και επανατοποθέτησής της για οποιοδήποτε λόγο).

Οι ασθενείς για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη σωστή χρήση της μάσκας, την τοποθέτηση και την αφαίρεσή της. Θυμηθείτε! Μην ακουμπάτε το εξωτερικό μέρος της μάσκας και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως πριν και μετά την αφαίρεσή της.
Η μάσκα δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί!

Δεδομένου ότι η μάσκα συμβάλλει σε ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας, παρακαλούμε να θυμάστε ότι η χρήση της μάσκας δε σας προστατεύει εντελώς και πρέπει να διατηρήσετε επαρκή απόσταση από άλλα άτομα (περίπου 2 μέτρα).

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο