Τι είναι ο κορωνοϊός και τι η λοίμωξη COVID-19;

Οι κορωνοϊοί ανήκουν σε οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Middle East Respiratory Syndrome, MERS).
Η COVID-19 είναι ασθένεια που συσχετίζεται με το νέο β – κορωνοϊό και ονομάζεται Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Ενηλίκων από Κορωνοϊό 2 (Severe Adult Respiratory Syndrome Coronavirus 2, SARS-CoV-2) που πρώτα αναφέρθηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019. Είναι ένας RNA ιός, υψηλής μεταδοτικότητας, που μπορεί να έχει ως συνέπεια υψηλή θνησιμότητα σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης και του Η1Ν1.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κήρυξε την COVID-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.

Τι είναι η πανδημία;

Κατά την πανδημία μία μολυσματική ασθένεια έχει μεταδοθεί μεταξύ διαφόρων χωρών ή ηπείρων, ενώ συνήθως προσβάλλει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τη στιγμή της συγγραφής των κατευθυντήριων οδηγιών (10/4/2020), η πανδημία COVID-19 έχει προσβάλλει 209 χώρες και περιοχές παγκοσμίως με περισσότερα από 1.563.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχει προκαλέσει περισσότερους από 91.830 θανάτους. Την ίδια στιγμή η Ιταλία, η Ισπανία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Κίνα και το Ιράν είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Είναι πιθανό να νοσήσω σοβαρά αν προσβληθώ από τη COVID-19;

Γενικά, η COVID-19 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, με την πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται να είναι ασυμπτωματικοί ή να παρουσιάζουν ασθενή ή μέτριας έντασης συμπτώματα.

Οι ασθενείς με μέτρια συμπτωματολογία συνήθως παραμένουν κατ’ οίκον κι αντιμετωπίζουν συντηρητικά τα συμπτώματά τους όπως συμβαίνει στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.

Όπως συμβαίνει και με άλλους κορωνοϊούς, μπορεί να προκληθεί και σοβαρή πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που σπάνια μπορεί να είναι και θανατηφόρο.

Ποιός είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή αναπνευστική ασθένεια; Ως καρκινοπαθής είμαι σε υψηλότερο κίνδυνο;

Σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζονται συνήθως μεταξύ ηλικιωμένων ανθρώπων, ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς με σοβαρές συνοσηρότητες (καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικές και πνευμονολογικές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων) ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για τους παραπάνω λόγους οι συστάσεις προφύλαξης από την ασθένεια πρέπει να τηρούνται με ιδιαίτερη προσοχή από τους ασθενείς με καρκίνο.

Επιπρόσθετα, παρά το ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, δύο αναφορές από την Κίνα τονίζουν ότι οι καρκινοπαθείς είναι σε υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από SARS-CoV-2 και υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας με υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της ίδιας της νόσου, των μετεγχειρητικών επιπλοκών, την ανοσοκατασταλτική επίδραση των θεραπειών (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χορήγηση κορτικοστεροειδών, μεταμόσχευση), τη κακή γενική κατάσταση, τον υποσιτισμό και/ή τη καχεξία.

Παρόλα αυτά, το επίπεδο της ανοσοκαταστολής ποικίλει και σχετίζεται με τη λειτουργική κατάσταση και την ηλικία του ασθενούς, πιθανές συνοσηρότητες, το είδος της θεραπείας που έχει χορηγηθεί, το χρονικό διάστημα από τη τελευταία θεραπεία, την παρουσία αιματολογικής κακοήθειας και τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Για τους λόγους αυτούς, αν λαμβάνετε θεραπεία είτε είχατε λάβει στο παρελθόν, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας ή το ιατρικό κέντρο για να ρωτήσετε σχετικά με τον κίνδυνο ασθένειας σας από τον COVID-19.

Πώς μεταδίδεται ο SARS-CoV-2;

Ο SARS-CoV-2 κυρίως μεταφέρεται μέσω του αέρα και μεταδίδεται μέσω ατόμων όταν ένας ασθενής μιλά, βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος ασθενών που έχουν μολυνθεί και μπορεί να προσβάλλουν τους οφθαλμούς, τη μύτη το στόμα υγιών ανθρώπων που είναι σε στενή επαφή (εντός 2 μέτρων).

Εναλλακτικά, τα σταγονίδια μπορεί να κατακαθίσουν στις γύρω επιφάνειες. Υγιή άτομα που θα αγγίξουν μολυσμένες επιφάνειες μπορεί να μολυνθούν οι ίδιοι (αν ακολούθως αγγίξουν τους οφθαλμούς, τη μύτη ή το στόμα τους) ή να μολύνουν άλλους ανθρώπους (με στενή προσωπική επαφή όπως αγκάλιασμα ή χειραψία) οι οποίοι με τη σειρά τους θα αγγίξουν τους οφθαλμούς, τη μύτη ή το στόμα τους.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά από 2-14 ημέρες (μέσο όρος: 4 ημέρες) από την έκθεση στον ιό και συμπεριλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, κόπωση, σωματικό άλγος καθώς και διάρροιες. Επεισόδια απώλειας της οσμής και της γεύσης (ακόμη και σε απουσία συμπτωμάτων του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος) έχουν αναφερθεί, αν και δεν είναι συχνά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας στην περίπτωση υψηλού πυρετού (υψηλότερου των 38 0C), δυσχέρειας στην αναπνοή, άλγος στο θώρακα, σύγχυση και μπλε/μωβ χρώματος του προσώπου ή των χειλιών σας.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο