Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και απορρύθμιση της κανονικότητας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, οι ασθενείς με καρκίνο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Η επαγγελματική καθοδήγηση  των ασθενών με καρκίνο σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν, ποιον να εμπιστευτούν και πώς να συμπεριφέρονται καθίσταται εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό, να προωθηθεί η ασφάλεια των ασθενών, να υποστηριχθεί η συμμόρφωση και να βελτιωθεί το άγχος και η καταθλιπτική διάθεση των ασθενών.

Σε αυτές τις άνευ προηγουμένου περιστάσεις που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από λίγους μήνες, οι εθνικοί και διεθνείς πάροχοι υγείας και οι ογκολογικές εταιρείες κάνουν διάφορες προσπάθειες να παρέχουν κάποια καθοδήγηση στους ασθενείς τους.

Μια διεθνής ομάδα ογκολογίας 45 γιατρών από 26 χώρες, εξέτασε τις περισσότερες από αυτές τις οδηγίες προκειμένου να παρέχει ολοκληρωμένες συστάσεις COVID-19 για ασθενείς με καρκίνο σε ένα κείμενο.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της γλώσσας δεν είναι περιττό, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, η προκύπτουσα ολοκληρωμένη περίληψη της σύστασης είναι διαθέσιμη σε 20 γλώσσες.  Όλοι οι γιατροί που συμμετέχουν στο έργο συμμετέχουν εθελοντικά.

Συντονιστής της μελέτης

Ντέιβιντ Μάουρι

Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Ελλάδα

Προηγούμενο Άρθρο