Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

 

Η Eλληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ.νομιμοποιήθηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών τον Ιούλιο 2016. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο 2015 με απόφαση των 16 αρχικών ιδρυτικών της μελών και αποτελεί τη συνέχεια της άτυπης Διασωματειακής Επιτροπής για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο, που λειτουργούσε ήδη τέσσερα χρόνια, από το 2011.

Η όξυνση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και της οικονομίας τα τελευταία επτά χρόνια, κατέστησε απαραίτητη τη συλλογική δράση σε οργανωμένη βάση. Εχοντας την εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων και διαπιστώνοντας όχι μόνον την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο, αλλά και  τον κατακερματισμό των δυνάμεων της ευρύτερης ογκολογικής κοινότητας, τα μέλη της Διασωματειακής Επιτροπής αποφάσισαν τον Νοέμβριο 2015 τη συγκρότηση τους σε δευτεροβάθμια οργάνωση με αντικείμενο τα θεσμικά θέματα της υγειονομικής και της ογκολογικής περίθαλψης και τη προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο και των ατόμων με εμπειρία καρκίνου (survivors) και των οικογενειών τους.

Ηδη από το 2011, οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο λειτουργώντας σε εθελοντική βάση ως διαδικτυακή κοινότητα, με το διακριτικό τίτλο ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. έκαναν σημαντικό έργο με ελάχιστες δυνάμεις.  Μεταξύ των θεμάτων που χειρίσθηκε το άτυπο όργανο και κατέθεσε προτάσεις αναφέρομε ενδεικτικά τις εξής:

  • Κάλυψη της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής – ακτινοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ – οικονομική επιβάρυνση ασφαλισμένων από ιδιωτικές κλινικές
  • Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους
  • Υποβολή προτάσεων στο Νόμο ΠΕΔΥ
  • Παρατηρήσεις στο Νομοσχέδιο για την ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, Βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων Υπουργείου Υγείας
  • Εκπροσώπηση οργανώσεων ασθενών στην Επιτροπή Ογκολογίας ΚΕΣΥ, στο ΚΕΣΥ, στην Επιτροπή Τιμολόγησης Ακριβών Φαρμάκων
  • Ολοκληρωμένη φροντίδα κάθε ασθενούς με καρκίνο: άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, επανένταξη.

Σε ορισμένες από τις ανωτέρω δράσεις είχαμε σημαντικά αποτελέσματα, σε άλλες όχι, σε άλλες επαναλαμβάνουμε το αίτημα σε κάθε νέο Υπουργό. Θεωρούμε ότι τα αιτήματα των πολιτών οφείλουν να έχουν τεκμηριωμένη απάντηση εκ μέρους της πολιτείας, όπως εξ άλλου ορίζει ο νόμος,  και οι προσπάθειες μας θα συνεχισθούν αναδεικνύοντας και επιζητώντας λύσεις των προβλημάτων που εντοπίζουμε.

Αποφεύγουμε συγκεντρώσεις
Μένουμε σπίτι
Πλένουμε συχνά τα χέρια
Βήχουμε & φταρνιζόμαστε με προφύλαξη
Φοράμε μάσκα στις συγκεντρώσεις
Απολυμαίνουμε επιφάνειες
#ΜένουμεΑσφαλείς
#ΣτηρίζουμεΤουςΟγκολογικούςΑσθενείς